Warning: Creating default object from empty value in /home/rotapech/gandenchoelingbg.org/plugins/system/advancedmodules/modulehelper.php on line 320

Warning: Creating default object from empty value in /home/rotapech/gandenchoelingbg.org/components/com_k2/models/item.php on line 511

ОСНОВНОТО РЪКОВОДСТВО

по пътя на нашата организация и по духовния път на всеки от нас е Ламрим, поетапният Път към Просветлението.

Текстът „Ламрим: Освобождението е в нашите ръце” (Lam rim rnam grol lag bcangs) е създаден през 1957 г. от Негово Светейшество Триджанг Ринпоче (1901-1981) въз основа на устното учение, което дава през 1921 г. в околността на Лхаса един от най-изтъкнатите тибетски Лами на ХХ век, Пабонгка Ринпоче Джампа Тензин Тинлей Гяцо (1878-1941). Тази, продължила двадесет и четири дни, махаянска проповед, принадлежи към ученията от категорията Ламрим (тиб. lam rim). Създаденият върху неговата основа текст, представлява същината на всичките петнадесет тома негови събрани съчинения, в които той изяснява всички аспекти на будизма. Той съдържа плодовете на 900-годишното изучаване и практика на Дхарма в Тибет и понастоящем се смята за най-фундаменталното ръководство за тези, които желаят, след като са стъпили на Пътя на будизма, да осъществят висшата цел на битието си. Текстовете от категорията „Ламрим” водят началото си от „Светилника по Пътя на Просветлението”, който е бил написан специално за тибетските ученици от великия индийски учител Атиша (982-1054), обединил в едно цяло учението за етапите на Обширния Път (Ламрим на Обширния Метод) на Майтрейя, с учението за етапите на Дълбинния Път (Ламрим на Дълбинния Възглед) на Манджушри. Но учението Ламрим не е творение нито на Атиша, нито на Чже Цонкапа, чийто труд „Ламрим чен-мо” представлява най-значителното произведение, написано в тази традиция.

Класическите източници на учението Ламрим, произхождат от самия Буда Шакямуни. Това учение притежава уникални характеристики, благодарение на които Ламрим се оказва висша и най-добра форма на представяне и съхраняване на същността на цялото Учение на Буда и ефективна и безопасна методика за практическо осъществяване на Пътя на Махаяна.

В своето изложение на системата Ламрим Пабонгка Ринпоче се обляга на цялата съвкупност от индийското наследство на Словото на Буда, а също на основните за традицията Гелуг „осем знаменити ръководства”, написани от Чже Цонкапа, Далай-ламите и Панчен-ламите. Структурата на учението Ламрим в неговото изложение има като структура тази на „Ламрим чен-мо” на Чже Цонкапа, допълнена от тематичната структура на други основни текстове на „Ламрим”. Пабонгка Ринпоче е използвал също така редица уникални практически инструкции, получени от него по линията на устното предаване и преди това нефиксирани в писмен вид, а също така и собствения си духовен опит. По тази причина „Ламрим: Освобождението е в нашите ръце” е безценен източник на същностното Учение на Буда.

Лама Цонкапа (1357 – 1415)Прочети повече>>>>>> (препратка към увода на Урбанаева)